Mit lehet tenni a horkolás ellen?

A cikk szerzője: Asonor

Sokan nem tudják, hogy a horkolás nem kizárólag azért kellemetlen, mert másokat zavarhat, hanem egyéb szövődményeket, akár komoly betegségeket okozhat. Ezért nem szabad halogatni, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb és könnyen kivitelezhető megoldást a horkolás ellen. És persze az sem mindegy, hogy kitesszük-e a velünk együtt élőket az állandó éjszakai hanghatásnak. Ugyan létezik füldugó, nem várhatjuk el a párunktól, hogy minden éjjel ezzel a fülében aludjon.

Horkolás ellen

A horkoló ember hosszú ideig észre sem veszi, hogy problémája van, főként, ha egyedül él.

Általában a partnere vagy valamelyik családtagja szól, hogy tennie kellene valami a hangos horkolás ellen. Fontos tudni, hogy kezeletlenül és hosszú távon kellemetlen tüneteket, sőt egészségkárosodást okozhat. A tudomány a rossz alvást számos egészségügyi problémával kapcsolta össze, a súlygyarapodástól a legyengült immunrendszerig, ám a kutatások szerint még egy csomó, a szervezetben zajló negatív folyamatért felelős

A horkolás egészségkárosító hatása

Az elsődleges tünet, hogy a horkoló ember kialvatlan, kimerült. A horkolás alvásdeprivációhoz vezethet, és mivel így a véráramba nem kerül elegendő oxigén, a szervezet képtelen alvás közben regenerálódni. Ezért van az, hogy az, aki horkol sokkal fáradtabban ébred reggel, mint amikor lefeküdt. Romlik a koncentrálóképessége, rosszabbul teljesít a munkahelyén vagy az iskolában, sőt, fennáll az autóbaleset veszélye. A kialvatlan emberek hízékonyabbak. Ennek oka pedig, hogy a folyamatos fáradtságtól szenvedők szervezete a hiányzó energiát az ételekből próbálja pótolni. Mivel az állandó, alvás közbeni légzészavar miatt a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, ez negatív befolyással van a vérkeringésre. Magas vérnyomás alakulhat ki, emellett jelentősen megterheli a szívműködést.

Ha valaki nem osztja meg az otthonát másokkal, lehet, hogy sosem jön rá a problémára. A horkolás fő tünete a hangos, durva és rekedtes hangok kiadása. Egyéb jele lehetnek a torokfájás vagy szájszárazság. Amennyiben ezek bármelyikét tapasztaljuk, fennáll az alvási apnoé gyanúja. A fokozott nappali álmosság úgyszintén jelzésértékű.

Milyen okok húzódhatnak meg a háttérben?

Mielőtt kiválasztanánk a kezelést a horkolás ellen, érdemes kideríteni, mi áll a hátterében. A horkolást sokféle tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, allergia, megfázás, egyéb légúti betegségek és túlsúly, ám az egészséges életmód ellenére is kialakulhat. Befolyásolhatja a száj és az orrmelléküreg anatómiája, és az izomtónus elvesztése. A felületes alvásból a mély alvás felé haladva a nyelv és a garat izmai ellazulnak. A megváltozott levegőáramlás eredményeképpen a lágyszövetek rezonálni kezdenek. Előidézheti az asztma vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása. A súlytöbblet növeli a nyak körüli zsír mennyiségét, nyomást gyakorol a torokra és beszűkíti azt. Ám a vékony emberek is horkolnak, ezzel szemben sok kövér ember nem. Időskorban gyengébbé válik az izomtónus, ideértve a felső légutak izmait is. A lágy szájpad érzékenyebb lesz a vibrációra. A lágyszövetek rezgését, beleszámítva a nyelvcsapot, horkolásnak halljuk. Előfordulhat, hogy egy, a horkolás egy még diagnosztizálatlan betegség tünete, emiatt egyes esetekben a bizonyítottan hatékony szerek hatástalanok a probléma kezelésére.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek esetében a légzés ismételten leáll és újraindul. Az obstruktív alvási apnoe a gyakoribb forma, amely akkor fordul elő, amikor a torok izmai ellazulnak. Centrális alvási apnoe akkor fordul elő, amikor az agy nem küld megfelelő jeleket a légzést szabályozó izmoknak. Egyeseknél e két típus keveréke is előfordulhat. Az alvási apnoéval járó ismételt ébredések lehetetlenné teszik a normális, helyreállító alvást, valószínűsítve ezzel a nappali álmosságot, fáradtságot és ingerlékenységet.

Melyik a leghatékonyabb módszer?

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során az orvos hasznos tanácsokkal láthat el minket.  Ma már horkolás elleni gyógymódok sokasága áll a rendelkezésünkre: párásító, orrcsipesz horkolás ellen, orrtapasz horkolás ellen, sőt, létezik horkolás ellen gyógynövény.

A horkolás elkerüléséhez tartsuk be az alábbiakat:

  • Adjuk le a súlyfelesleget
  • Aludjunk az oldalunkon
  • Emeljük meg az ágyat a fejrészénél
  • Alkalmazzunk horkolásgátló eszközt/orrnyílástágító-tapaszt
  • Kezeljük orrjáratok elzáródását
  • Kerüljük vagy mérsékeljük az alkohol és a nyugtatók használatát
  • Szokjunk le a cigarettáról

A fokhagyma egy lenyűgöző gyógynövény, és hatékony légúttisztító. Nagymértékben meggátolja a nyálka felhalmozódását az orrjáratban, ezzel hatékony az orrdugulás megszüntetésében, és csökkenti a horkolást.

Óvakodjunk lefekvés előtt a nehéz ételek fogyasztásától.  A kései vacsora elősegíti a horkolást, mert az emésztési folyamat hozzájárul a nyelv és a torok izmainak ellazulásához. Ha azonban ennünk kell az elalvást megelőzően, abban az esetben kerüljük a magas zsírtartalmú tejtermékeket, például a jégkrémet.

Professzionális megoldás

Amennyiben nem valamilyen betegség áll a háttérben, a leghatásosabb horkolásgátló az orrcsepp vagy orrspray. Az Asonor orrspray hatását klinikailag végzett tesztek bizonyítják. Számos vélemény szól arról, hogy az Asonor spray hatékonyan lépett fel a horkolás ellen, ezek átolvasása mások számára is hasznos lehet. A hatékonyság növelése érdekében érdemes több frontos is felvenni a harcot a horkolás ellen. Túlsúly esetén például a horkolás ellen ajánlott készítmények használata mellett ajánlott a diéta is, a kettő együttes alkalmazása sikeresebbé teszi a horkolás ellen tett lépéseket.

Újra hangsúlyozzuk, hogy olyan esetekben, amikor egy bizonyítottan sikeres, kimondottan horkolás megszüntetésére kifejlesztett készítmény hatástalan, ajánlatos mihamarabb szakorvoshoz fordulni, a horkolás oka ugyanis más betegség is lehet, illetve szövődményeket idézhet elő. Csak további, az orvos által elrendelt vizsgálatok deríthetnek fényt a probléma okára, valamint segíthetnek abban, hogy milyen kezelést érdemes igénybe venni. Olykor csak bizonyos műtétek elvégzése vezet sikerre, aki pedig allergiás, annak lehetőség szerint kerülnie kell a különféle allergéneket.

Kedvezményes kezdőcsomag

Kattintson ide a kedvezményes csomag igényléséhez.

Amennyiben szeretne többet megtudni a témáról, kattintson a kulcsszóra

Vásárlói vélemény

Pintér Attila

Miután elkezdtem adagolni a z Asonor-t, a horkolásom csökkent.

Pintér Attila vagyok, 58 éves. Körülbelül másfél hónapja használom az Asonor-t. Nagyon erősen horkoltam és az alvásdiagnosztika során, alvási apnoét állapítottak meg nálam. Ez azzal járt, hogy nagyon fáradtan és kábultan ébredtem és reggelente elég nehezen tudtam helyrerázódni. Miután elkezdtem adagolni a z Asonor-t, a horkolásom csökkent. Tisztább fejjel ébredek és sokkal hamarabb regenerálódok reggelente, a napközbeni teherbírásom is sokat javult.

- Pintér Attila, Budakalasz, 2011.02.10.

Más érdekes cikkek

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat A nevem Ivett.
Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal: ugyfelszolgalat@asonor.org
(06) 1 999 6211

Asonor® horkolásgátló
Asonor® horkolásgátló

Szabaduljon meg a horkolástól! Javítson életminőségén

Pénzvisszafizetési garancia

Dán találmány

Természetgyógyász ajánlásával

Záradék: A honlapunkon közölt vélemények és megnyilvánulások azon vásárlók személyes, valós tapasztalatait tükrözik, akik használták az Asonor terméket. A vélemények emailben illetve eredeti formában és aláírva érkeznek hozzánk. Az itt leírt eredmények személyenként különbözhetnek. Az egyedi eredményeket, hatásokat független intézmény nem vizsgálta át, ugyanakkor a vélemények valódiságát közjegyző hitelesíti.