A horkolás oka

A cikk szerzője: Asonor

Köztudott, hogy a horkolás oka valamilyen mértékű légúti elzáródás, ami alvás közben jön létre. Igen ám, de mi okozza a légúti elzáródást? Ha erre megtaláljuk a választ, megvan a horkolás valódi oka.

Horkolás A horkolás oka, hogy alvás közben a felső légutak lágy szövetei túlságosan ellazulnak, ami légúti elzáródást okoz. De fontos tudni: ezen állapot kialakulásának hátterében is különböző okok lehetnek. Tehát a horkolás okai ennél mélyebben keresendőek.

Genetikai okok

A horkolás okai között leggyakrabban a genetikai okok kerülnek elő. Sajnálatos adottság, de vannak emberek, akiknél a felső légúti szövetek izomtónusa nem elég erős. Jó hír viszont, hogy számukra a horkolás elleni spray használata igen hatékony, általában teljesen megszünteti a horkolást.

Túlsúly

Az előbb említett állapotot nagyban súlyosbítja, ha a horkoló egyén túlsúlyos: a garatizomzat és a nyálkahártya közé lerakódott zsírszövetek még keskenyebbé, nehezebbé teszik a levegő útját, így a horkolás okai halmozottan vannak jelen.

Szervi elváltozások

A horkolás okai közt lehetnek továbbá szervi elváltozások, mint az orrsövényferdülés, a megnagyobbodott orrmandulák, de a horkolás oka lehet az állkapocs rendellenes fejlődése is. Ha az állkapocs alsó része jóval hátrébb található, az akadályozza az alvás közbeni légzést.

Vegyi anyagok

A horkolás okai közt megtalálható a valamilyen, a szervezetbe vitt vegyianyag által előidézett felső légúti renyhe izomtónus is. Ezek a vegyi anyagok lehetnek különböző gyógyszerek, izgatószerek, nyugtatók vagy altatók. Itt kell megemlíteni, hogy a horkolás oka lehet a túlzott alkohol-, illetve drogfogyasztás is.

Dohányzás

Nem esik túl sok szó róla, de a horkolás okai közt a dohányzás is előkelő helyen áll. A dohányzó ember nyálkahártyája duzzadtabb, mint a normális állapot, ez szintén hozzájárul a levegő útjának szűkítéséhez. Az erős dohányosok esetében gyulladásos állapotok is kialakulhatnak, ami szintén a horkolás oka lehet. Ha a dohányzást csökkentjük vagy abbahagyjuk, jó eséllyel pár héten belül megszűnik a horkolás, illetve az alvászavar.

Allergia

A horkolás okai közte egyértelműen megtalálható az allergia: hiszen az allergén anyagok hatására az orr nyálkahártya begyulladhat, szűkítve ezzel a levegő útját.

Halmozódás veszélyei

Gyakran előfordul, hogy a horkolás okai közt több tényező is megtalálható. Érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, mert ebben az esetben a helyzet veszélyesebb, a szövődmények könnyebben kialakulhatnak. A leggyakrabban előforduló halmozódás a túlsúly és túlzott alkoholfogyasztás, illetve dohányzás kombinációja. Ilyenkor a horkolás okai ellen muszáj tenni, már nem elegendő egy horkolás elleni spray használata, hanem az életvitelen is muszáj változtatni.

Ha szeretne a témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra: Horkolás kezelése | Horkolás veszélyei

Kedvezményes kezdőcsomag

Kattintson ide a kedvezményes csomag igényléséhez.

Amennyiben szeretne többet megtudni a témáról, kattintson a kulcsszóra

Vásárlói vélemény

Vidák Zsuzsanna

Hihetetlenül jó érzés nyugodtan és ellazultan aludni.

2001 óta horkolok, szerencsére súlyos apnoe légzés kimaradásom nincs "csak" a zavaró hang amire gyakran felébredek, így reggelenként fáradtan kelek. Rengeteg dolgot kipróbáltam már; fogszabályozó, orrspray, különböző tabletták, még műtéten is átestem. Sokat keresgéltem a Neten, amíg rátaláltam a honlapjukra.Elolvastam a hozzászólásokat, az orvosi véleményeket és utána néztem ahol csak lehetett. Végül úgy döntöttem, hogy kipróbálom és megrendeltem egy adagot. Az első éjszakákat végig aludtam, nem horkoltam. Majd a következő héten újra visszatért a horkolás és a rossz közérzet. Elkeseredtem de nem adtam fel, újra utána olvasgattam, hogy mi lehet az oka ha már előtte sikerült? Míg nem rájöttem, hogy valami miatt nem mindig éreztem, ahogyan a torkomon lefolyik az oldat. Nekem a háromszori fújás nem volt elegendő, így addig fújtam a különböző fejtartásoknál amíg el nem találtam a megfelelő mennyiséget. Alkalmanként akár öt vagy hat fújás is szükséges.Azóta is rendszeresen használom, már a harmadik adagnál tartok. Jól alszom és kipihenten ébredek reggelenként. Hihetetlenül jó érzés nyugodtan és ellazultan aludni. Azóta mindig figyelek arra, hogy időben megrendeljem, és hogy mindig legyen itthon tartalékban Asonor.

- Vidák Zsuzsanna, Budapest, 2011.02.10.

Más érdekes cikkek

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat A nevem Ivett.
Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal: ugyfelszolgalat@asonor.org
(06) 1 999 6211

Asonor® horkolásgátló
Asonor® horkolásgátló

Szabaduljon meg a horkolástól! Javítson életminőségén

Pénzvisszafizetési garancia

Dán találmány

Természetgyógyász ajánlásával

Záradék: A honlapunkon közölt vélemények és megnyilvánulások azon vásárlók személyes, valós tapasztalatait tükrözik, akik használták az Asonor terméket. A vélemények emailben illetve eredeti formában és aláírva érkeznek hozzánk. Az itt leírt eredmények személyenként különbözhetnek. Az egyedi eredményeket, hatásokat független intézmény nem vizsgálta át, ugyanakkor a vélemények valódiságát közjegyző hitelesíti.