Amikor a gyerek horkol

A cikk szerzője: Asonor

Néhány évvel ezelőtt még kevesebb figyelmet szenteltek annak a tényezőnek, ha a gyerek horkol, és a szülők is csupán arra figyeltek, hogy ne legyen a gyermek esetében alvás közben légzéskimaradás.

Gyerek horkol Az utóbbi években azonban több kutatás és felmérés is készült ebben a témában, mely bebizonyította, hogy ha a gyerek horkol, az káros hatással van a fejlődésére, akár fejlődési rendellenességek és szervi elváltozások okozója is lehet.

A kutatások alapján fény derült arra a tényre, hogy amelyik gyerek horkol, annál sokkal rövidebb a REM fázis időszaka, amikor az alapvető fontosságú álomalvás történik. Tulajdonképpen, ebben a szakaszban regenerálódnak az agynak egyes részei. Amelyik gyerek horkol, akár kismértékben is, vagy nem minden nap, azoknál ez a regeneráció nem teljes mértékű, tehát egyértelműen kimerültséghez vezet. Amikor egy gyerek 3-4 alkalommal is horkol hetente, akkor az agy regenerációja veszélybe kerül, ez szervi elváltozásokhoz vezethet.

Ha szeretne a témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra: Horkolás gátló módszerek | Horkolás veszélyei

A kutatások során több olyan kisgyermeket vizsgáltak, aki horkol, és olyat is, aki nem horkol, és a vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy amelyik gyerek horkol, annál a különböző képességek rosszabb állapotokat mutattak. A magatartási problémák is sokkal gyakoribbak olyan gyermek esetében, aki rendszeresen horkol. Ilyen problémák a hiperaktivitás, depresszió, figyelemhiány, beilleszkedési problémák. Ez az eredmény valójában logikus, hiszen amikor a gyerek horkol, akkor nem képes teljes mértékben regenerálódni, és valamilyen mértékben a fáradtság, kialvatlanság állandósulhat, amiből egyértelműen következhetnek a fent felsorolt magatartási problémák.

A fent felsorolt kutatási eredmények, valamint problémák csak arra terjednek ki, amikor a gyermek horkol, ám ez még kiegészül azzal a ténnyel, hogy napjainkban már a kisgyermekekre is jellemző a folyamatos kialvatlanság. Ez egyrészt abból adódik, hogy gyakran már három éves kor előtt kénytelen a gyermek korán kelni, majd a későbbiekben, már kisiskolás korban olyan magas elvárások vannak irányában, mely a pihenés rovására megy. Az évek múlásával ez a körülmény egyre csak súlyosbodik.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a gyermek horkol, ám nem minden esetben ez az oka, de a két tényező együttes hatása még rombolóbb a gyermek egészségére nézve.

A fentiek alapján, a szülőnek nem csak akkor kell valamit tenni, ha a gyermek olyan mértékben horkol, hogy az légzési problémákat okoz éjjelenként, hanem alapesetben is, hiszen a fejlődő szervezetnek szüksége van a teljes mértékű regenerálódásra. Általában, amikor a gyermek horkol, annak hátterében csupán valamilyen allergia van, és egyszerűen kezelhető, ám mindenképpen szükség van az ok feltárására és tenni kell ellene a normál fejlődés érdekében.

Forrás:

Louisville Egyetem kutatása a gyermekkori horkolás szövődményeiről: http://louisville.edu/medschool/magazine/archives/fall-winter-2001/faculty/snoring.html

National Geographic: http://www.ng.hu/Tudomany/2005/07/Mit_jelez_a_gyerekkori_horkolas

Kedvezményes kezdőcsomag

Kattintson ide a kedvezményes csomag igényléséhez.

Amennyiben szeretne többet megtudni a témáról, kattintson a kulcsszóra

Más érdekes cikkek

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat A nevem Ivett.
Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal: ugyfelszolgalat@asonor.org
(06) 1 999 6211

Asonor® horkolásgátló
Asonor® horkolásgátló

Szabaduljon meg a horkolástól! Javítson életminőségén

Pénzvisszafizetési garancia

Dán találmány

Természetgyógyász ajánlásával

Záradék: A honlapunkon közölt vélemények és megnyilvánulások azon vásárlók személyes, valós tapasztalatait tükrözik, akik használták az Asonor terméket. A vélemények emailben illetve eredeti formában és aláírva érkeznek hozzánk. Az itt leírt eredmények személyenként különbözhetnek. Az egyedi eredményeket, hatásokat független intézmény nem vizsgálta át, ugyanakkor a vélemények valódiságát közjegyző hitelesíti.